Skader på blivende tænder

Er der sket skader på en blivende tand?

Er tanden slået helt ud?
Du skal kontakte tandklinikken eller skadestuen hurtigst muligt.

Prøv at berolige barnet. Find tanden. Hvis der er jord el. lign. på tanden, skal du skylle den forsigtigt under rindende vand. Det er vigtigt, at du ikke rører ved roden, så hold kun på tandens krone.

Har du mod på det, og er det muligt, kan du sætte tanden tilbage på pladsen i barnets mund. Du må ikke presse hårdt for at få tanden på plads. Den behøver ikke at sidde rigtigt.

Kan du ikke selv sætte tanden på plads, skal den holdes fugtig. Det er bedst i et glas mælk, men den kan også placeres i kinden på dig eller dit barn.

Hvert minut er kostbart. En tand har størst chance for at overleve, hvis den sættes på plads inden 30 minutter! Efter to timer er chancen for at tanden overlever ret lille.

Har tanden ændret stilling efter slaget?
Ring hurtigst muligt til skadestue eller tandlæge, så en tandlæge kan vurdere hvad der skal gøres.

Er der slået et mindre stykke af tanden?
Hvis dit barn ikke har stærke smerter og det ikke bløder fra brudstedet, skal du ringe til tandlægen i klinikkens åbningstid, så tanden kan blive behandlet. Tag større tandstumper med, da de i visse tilfælde kan limes på igen.

Er der slået et stort stykke af tanden og det bløder fra brudstedet?
Ring hurtigst muligt til skadestue eller tandlæge, så en tandlæge kan vurdere hvad der skal gøres. Det er vigtigt at der lukkes for hullet til nerven (pulpa), så der ikke kommer betændelse i tanden.

Er tanden slået løs, men sidder på sin plads?
Hvis dit barn ikke har stærke smerter, og det kun bløder lidt fra tandkødet, skal du ringe til tandlægen i klinikkens åbningstid, så tanden kan blive behandlet. Det vil tit være nødvendigt at tage røntgenbilleder for at se, om roden er brækket.

Sådan ser du om det er en mælketand eller en blivende tand

  • Se på tandfrembrud
  • Se på billederne

Er det en stor tand med gullig krone, er det sikkert en blivende tand. Er det en lille tand med hvid eller blåhvid krone, er det sikkert en mælketand tand. Er du i tvivl, skal du handle som om, det er en blivende tand.