Tobak og snus

Tobak og snus

Rygning er dårligt for både den almene sundhed og for mundhulen, da alt fra tænder og slimhinder til tandkød og knogle påvirkes. Dette da stofferne fra tobaksrøgen trænger fra lungerne og over i blodet og føres ud i alle organer. Tobaksrøg indeholder mere en 7.000 forskellige stoffer. 

Rygning får tandkødets blodkar til at trække sig sammen, hvilket svækker blodtilførslen og dermed også immunforsvaret. 

Rygning giver misfarvninger og farvede belægninger på tænderne. 

Rygning er den risikofaktor, som er skyld i flest tilfælde af kræft. Rygning øger risikoen for mere end 15 forskellige kræftsygdomme. 

Rygning øger også risikoen for slagtilfælde, blindhed, grå stær, parodontose, udposning på hovedpulsåren, hjerte-kar-sygdom, åreforkalkning, kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL), type-2-diabetes, hoftebrud, leddegigt, astma, lungebetændelse og andre luftvejssygdomme. 

Rygning kan også give nedsat fertilitet hos kvinder og impotens hos mænd.  

Snus indeholder ligesom almindelige cigaretter og e-cigaretter nikotin og flere kræftfremkaldende stoffer. 

Nikotinen er især skadelig, når du er ung. Det er den fordi hjernen ikke er helt færdigudviklet endnu. Når hjernen bliver udsat for nikotinen, mens den stadig er under udvikling, kan det skade på lang sigt. Især den del af hjernen som gør det muligt at lære nye ting bliver påvirket.  

Nikotinen kan også gøre dig afhængig – og dette sker meget hurtigere for unge hjerner. Afhængighed kan give humørsvingninger og koncentrationsbesvær. 

Den røgfri tobak kan give slimhindeforandringer i munden, misfarvninger på tænderne og kan yderligere medføre at tandkødet trækker sig tilbage og mundhulen derved blottes. Ved hyppig brug af snus øges risikoen for kræft i mundhulen, bugspytkirtlen og spiserøret. 

Er du daglig bruger, øger du risikoen for at få sukkersyge med 70 %. 

Der er op til 40 gange så meget nikotin i snus som i cigaretter. Derfor bliver man hurtigere og mere afhængig. 

Er slimhinden/tandkødet eller knoglen først væk kan den ikke gendannes. De hvide plamager kan dog forsvinde hvis du stopper i tide. 

Læs mere: Viden om snus – snusfornuft.dk – Kræftens Bekæmpelse 

 

Ønsker du et nikotinfrit liv? Struer Kommune tilbyder hjælp og vejledning til dig, der ønsker at nedsætte eller stoppe dit forbrug af nikotinproduktioner f.eks. cigaretter, snus, puff bar, e-cigaretter og lignende. Alle vores forløb og samtaler er gratis at deltage i, hvis du er borger i Struer Kommune. 

Vi tilbyder forskellige nikotinstopforløb: 

  • Gruppebaseret forløb 
  • Individuelt forløb 
  • Nikotinvanesamtale 

Du kan læse mere om vores nikotinstopforløb, hvad de indebærer og hvordan du tilmelder dig på struer.dk / Sundhed og livsstil – Struer Kommune